¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

.


    Els Mossos d’Esquadra estendran a altres ciutats la prova pilot del projecte STEPSS

    Mosso
    Mosso
    ADMINISTRADOR


    Nombre de missatges : 213
    Age : 48
    Registration date : 30/07/2008

    Els Mossos d’Esquadra estendran a altres ciutats la prova pilot del projecte STEPSS Empty Els Mossos d’Esquadra estendran a altres ciutats la prova pilot del projecte STEPSS

    Missatge por Mosso Dt Nov 25, 2008 7:54 pm

    Els Mossos d’Esquadra estendran a altres ciutats la prova pilot del projecte STEPSS
    Girona acull la jornada de difusió dels resultats del projecte STEPSS



    Ara han participat en el projecte, en fase pilot, les policies locals de Girona i de Fuenlabrada i els Mossos d’Esquadra de Girona.
    Entre l’1 d’octubre de 2007 i el 31 de març de 2008, la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra van fer 2.428 identificacions de ciutadans originaris de 55 països seguint el procediment STEPSS
    Paral·lelament representants dels dos cossos policials i els col·lectius d’immigrants establerts a Girona s’han trobat de forma periòdica per intercanviar experiències i opinions
    L’Ajuntament de Girona ha iniciat els contactes amb altres policies locals del Gironès i el Pla de l’Estany per estendre el projecte.

    El director general de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, Rafael Olmos, ha fet avui una valoració positiva de l’aplicació a Girona del projecte STEPSS (Strategies for effective Police Stop anb Search), i ha confirmat la intenció d’aquest cos de continuar amb el projecte i aplicar-lo, també com a experiència pilot, en altres dos indrets de Catalunya, una ciutat de la zona litoral i una altra més cap a les comarques de l’interior.

    El secretari de Seguretat del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Delort, i l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, també han participat avui en la jornada de difusió dels resultats a Catalunya del projecte STEPSS. A la jornada, celebrada a l’Auditori-Palau de Congressos de Girona, hi han intervingut els responsables dels cossos policials catalans participants en l’aplicació, en qualitat de prova pilot, d’aquesta iniciativa europea per millorar els procediments policials per la identificació i l’escorcoll de les persones, sobretot en relació amb les minories ètniques. Així, han pres la paraula el cap de la Regió Policial de Girona dels Mossos d’Esquadra, l’intendent Joaquim Bayarri; el cap de la Policia Municipal de Girona, l’intendent Josep Palouzié, i el cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) Gironès-Pla de l’Estany dels mossos, l’inspector Xavier Gámez, ja que la Policia Municipal de Girona i l’Àrea Bàsica Policial Gironès-Pla de l’Estany han participat conjuntament en la prova pilot, també realitzada per la Policia Local de Fuenlabrada.

    El projecte STEPSS (estratègies per l’eficàcia de les identificacions policials i els escorcolls, en les seves sigles en anglès) s’ha desenvolupat de forma simultània al Regne Unit (on va néixer i és ja una pràctica consolidada), Hongria, Bulgària i a l’estat espanyol. De la seva direcció, se n’ha ocupat l’Open Society Institute (OSI), una fundació creada pel filàntrop George Soros amb l’objectiu de combatre les discriminacions per raons ètniques. A Catalunya, ha estat l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) qui ha promogut el desenvolupament del projecte STEPSS, on també han col·laborat diverses entitats com ara l’Associació de Senegalesos i el Centre Unesco de Catalunya-Unescocat per promoure el diàleg entre les policies de Girona i els representants dels col·lectius de nouvinguts.

    L’experiència pilot ha consistit bàsicament en la implementació d’un procediment nou a l’hora de fer identificacions a la via pública. Durant mig any, entre l’1 d’octubre de 2007 i el 31 de març de 2008, els agents de la Policia Municipal i els mossos de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Girona han utilitzat un formulari que deixava constància del motiu de la identificació i recollia les dades personals de la persona identificada.

    El ciutadà en qüestió es quedava una copia de la butlleta, juntament amb un full que l’informava del marc legal que emparava l’actuació policial, però també dels drets que assisteixen qualsevol persona en el moment de ser identificada i escorcollada.

    Els agents implicats en el projecte van rebre una formació específica, per saber-ne la metodologia detalladament, abans de posar-lo en pràctica. Les setmanes següents, en el marc de la prova pilot, la policia municipal i els mossos van identificar prop de 2.428 persones originàries de 55 països.

    A més, es va crear un grup estable format per representants dels col·lectius d’immigrants presents a la ciutat de Girona i els dos cossos policials, la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra. Aquest grup s’ha reunit periòdicament per tal d’abordar la tasca de la policia, la seva relació amb aquests col·lectius i intercanviar experiències i opinions.

    En la roda de premsa celebrada en el decurs de la jornada, hi ha participat, a més del director general de la Policia de la Generalitat, la cap del departament de Drets Humans i Diversitat Cultural d’Unescocat, Salwa El Gahrbi; la responsable de l’Open Society Justice Initiative, Rachel Neild, i la regidora delegada de Seguretat de l’Ajuntament de Girona, M.Àngels Freixenet. Acompanyada del cap de la Policia Municipal, la regidora ha manifestat la intenció del consistori de continuar amb el projecte i fins i tot treballa per estendre’l a poblacions veïnes de les comarques del Gironès i el Pla de l’Estany (com ara Salt i Banyoles) com a procediment normalitzat de treball de les policies a l’hora de fer les identificacions. El consistori també ha iniciat els contactes amb la Universitat de Girona, per tal que participi en l’avaluació dels resultats del projecte. Quant a la taula de seguiment de la iniciativa STEPSS, creada per tenir una interlocució directa amb els col·lectius d’immigrants (una iniciativa valorada molt positivament, per tots els participants a la jornada), el consistori gironí ha exposat la seva voluntat de mantenir-la.

    Com va explicar el director de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Carlos González, el maig passat, quan el projecte STEPSS a l’estat espanyol va rebre el Premi de Bones Pràctiques en Seguretat Pública dels Premis Nacionals de Seguretat i Emergències -lliurats a Saragossa-, i com ha reiterat avui el director general de la Policia de la Generalitat, no hi ha hagut cap queixa ciutadana durant el mig any de durada de l’experiència pilot

      Data i hora actual: Dv Mar 29, 2024 11:57 am